Kde najít motivaci pro sebe a své okolí?

Kde najít motivaci pro sebe a své okolí?

Podnikatelé, manažeři, zaměstnanci, zkrátka téměř všichni v současnosti často řeší, kde vzít motivaci jít dál, rozvíjet sebe a svůj byznys. Zvlášť v době, kdy každý den běží podle předem známého scénáře.

Ráno vstát, překonat drnčení budíku na nočním stolku, hodit se do „gala“ přijít do práce a s úsměvem poděkovat svým kolegům za kupu příjemných i méně příjemných zpráv, zhlídnout přeplněný kalendář i maily, které čekají na vyřízení a začít. Tak se to opakuje každý den, někdy i víkend a co nestihnu „tady“ udělám večer doma, stejně se nic jiného dělat nedá. Zákazy a příkazy čekají na každém kroku, nejen na mě podnikatele, na mě zaměstnance, ale i na mě člověka. Tuhle covidovou situaci jde vydržet týden, možná měsíc, ale teď? Ujištění, že někteří nemají ani to štěstí a jejich business je, tak řečeno „u ledu“ moc nepomáhá!

Jak s tím však bojovat? Kde vzít motivaci pro sebe? Jak motivovat kolegy ve firmě, rodinu a přátele?

Vzpomeňme si, kdy a proč jsme se rozhodli podnikat! Co nás přivedlo k této myšlence? Jaký jsme zažívali pocit a na kolik jsme byli přesvědčeni, že uspějeme?

Někteří z nás byli v něčem tak dobří a věřili si, že uspějí. To, co je motivovalo bylo Mistrovství a Um. Motor, který byl poháněn novým poznáním a ochotou riskovat. Být sám zodpovědný za svá rozhodnutí a pouze nepřejímat rozhodnutí svých nadřízených, být Samostatný. A možná správná odpověď na otázku: „Proč jsem začal podnikat?“, tkví ve Smyslu, který po několika letech rutinní práce, už nevidíme.

Smysl, Mistrovství a Samostatnost jsou oblasti našeho vnímání, které aktivují tu část našeho mozku, která je odpovědná za vnitřní motivaci. To je ten pohon, který nám brání odložit skvělou knihu, přestože hodiny nelítostně ukazují více ráno než večer. Ten pohon, který zažíváme, když se pustíme do něčeho, co nás baví a oddalujeme okamžik, kdy tuto činnost odložíme na druhý den.

Současná „covido-ekonomická“ situace si zkušeně pohrála s naším mozkem. Naše vědomí velí, že ji musíme pochopit a najít způsob, jak se namotivovat, ale nevědomí nám ubírá sílu. Cest pro transformaci firmy je vice, ale jedna z nich může být tato:

Zaměřte pozornost…

na nové možnosti, které se nabízí na trhu. Možná, že oblast vašeho podnikání nebyla (ještě) zasažena, tím více se připravte na změny, které již dnes můžeme identifikovat. Například na chování zákazníků ve virtuálních obchodech a navazujících službách. Dodavatelé asi také vnímají jiné chování a možná využívají jiné obchodní kanály. Rozhodně se nezapomeňte inspirovat vaší konkurencí. Pokud vyčkává, až se vše vrátí „do normálu“, tak vám připravila prostor pro expanzi a tuhle šanci nesmíte propást! Pokud investuje do technologií, je třeba ji dobře ohlídat, aby vaše šance nebyly využity někým jiným.

Uvědomte si sílu…

jakou pro své zákazníky, ale i pro vaši konkurenci představujete. Využijte ji a posilujte právě to, v čem jste nejlepší. Hledejte Smysl pro novou tvář vaší firmy.

Stanovte cíl…

který je dosažitelný, ale náročný. Plán není plánování. Pokud máte plán, jak transformovat vaši firmu na aktuální podmínky trhu, začněte s metodikou STRAT PRO, ušitou přímo na míru nejen pro členy TAB Board Alanem Fishmanem. Základem je určit „Cíl“. Kde vidíte vaši firmu za 3 až 5 let? Každá změna je pro vás nelehkým úkolem, ale pouze vy se Samostatně, s plnou odpovědností musíte rozhodnout.

Postavte strategii…

která je bezpečnou, ale současně odvážnou cestou pro dosažení všech cílů a vizí, které máte. TAB facilitátoři jsou zkušení podnikatelé, s jejich pomocí a za použití TAB nástrojů vytvoříte novou strategii pro váš business až do dílčích úkolů se zadáním odpovědností a KPI.

Zapojte své lidi…

a definujte firemní hodnoty, kterým věří a jsou ochotni je naplňovat. Nejen vaše Mistrovství budovat firmu, ale hlavně jejich Mistrovství je základem změny uvnitř i vně firmy přetavené do výsledku.

Sdílejte své zkušenosti…

Vždy se vyplatilo mít spojence v krizových dobách, a tím posílit svoji stabilitu. TAB Board je jednou z platforem, které malým a středním podnikatelům tvoří zázemí a podporu, propojuje majitele a jednatele firem napříč všemi obory podnikání. Stačí ji jen využít.

Členové TAB Board nachází osvědčené rady, inspiraci a motivaci na pravidelných zasedáních podnikatelských boardů. Chcete i Vy být jejich součástí? Stačí se nám ozvat, rádi vám zodpovíme každý váš dotaz.

Autorkou článku je Iva Černá, regionální ředitelka TAB Board v Plzeňském kraji.