Freelanceři přináší malým firmám řadu výhod

Freelanceři přináší malým firmám řadu výhod

Už jste někdy přijali zaměstnance, aby vám po několika týdnech nebo měsících dal výpověď? Je to poměrně častá a frustrující zkušenost majitelů firem, která se v poslední době ještě více zhoršila. Co kdyby tedy existovalo alternativní řešení, jak zaměstnat zaměstnance na plný nebo částečný úvazek, které by vyžadovalo méně času, peněz a zdrojů?

V průběhu pandemie COVID-19 jsme mnoha firmám doporučovali, aby zvážili možnost najmout si nezávislé dodavatele nebo pracovníky na volné noze (freelancery), kteří by splnili některé jejich dočasné nebo dokonce trvalé potřeby. Toto řešení poskytuje nákladově efektivní a flexibilní přístup k najímání zaměstnanců, který může být výhodný pro obě strany.

Proč najmout freelancery?

Jejich odbornost a znalosti

Obecně platí, že nezávislí dodavatelé a lidé na volné noze bývají odborníky ve svém oboru. To pro vás ve většině případů znamená, že strávíte méně času na jejich zaškolení v oblasti vašeho podnikání. I když je možná budete muset zasvětit do vašich služeb a jedinečného postavení na trhu, většina freelancerů či externistů by pro vás měla být schopna odvádět vámi očekávanou práci v relativně krátké době, ne-li okamžitě.

Abyste zjistili, kdo vám v týmu chybí, doporučujeme prověřit si, v jakých oblastech máte rezervy. Díky tomu zjistíte, koho potřebujete. Pokud vám například chybí technické webové dovednosti, můžete si najmout freelancera, který bude pravidelně aktualizovat vaše webové stránky, nebo si najmout někoho na tříměsíční projekt, aby spustil službu nebo nový produkt. Určitě je pak dobré pověřit někoho zodpovědného z vaší společnosti, kdo bude práci freelancere kontrolovat, abyste se ujistili, že odpovídá vašim obchodním standardům.

Nabízí flexibilitu

Najímání freelancera umožňuje flexibilitu v různých směrech. Určitě zvažte, zda je budete potřebovat jen na určité projekty, nebo budete chtít jejich služby využívat opakovaně. Budou každý měsíc poskytovat stejný výstup, nebo budou najati na konkrétní činnost? V tom všem je třeba mít jasno i s ohledem na jejich odměňování a typ „pracovního úvazku“. Kromět oho také doporučujeme abyste si od externích pracovníků nechali podepsat smlouvu o mlčenlivosti. Ta vám poskytne jistotu a klid, že informace, které s nimi sdílíte, zůstanou důvěrné.

Další otázkou je, zda bude externí pracovník pracovat u vás ve firmě, nebo „na dálku“. I když se mnoho freelancerů rozhodne pracovat virtuálně, může mít smysl, aby v závislosti na náplni jejich práce navštěvovali vaši kancelář. Například pokud pro vaši firmu vedou měsíční účetnictví. Bez ohledu na to, kde se rozhodnou pracovat, je důležité zajistit, aby měli k dispozici všechny nástroje a zdroje potřebné k plnění svých povinností.

Nákladově efektivní

Najímání pracovníků na volné noze vám také umožní ušetřit peníze. Nevztahují se na ně totiž stejné benefity, dovolené a zvýšení platů jako na vaše stálé zaměstnance. Než se však rozhodnete, že budete do budoucna najímat pouze externisty, nezapomeňte, že některé pozice vyžadují zaměstnance na plný úvazek. Toto řešení by tak nemělo sloužit pouze jako způsob, jak ušetřit peníze a vyhnout se najímání zaměstnanců. Stejně tak je třeba mít na paměti, že po ukončení trvání smlouvy se freelancer může rozhodnout zvýšit své sazby.

Najmutí freelancera nebo externisty může být skvělým způsobem, jak rychle získat talenty, které právě potřebujete. Zároveň tím můžete ušetřit peníze a přinést flexibilitu pracovní síly. Řada firem si to již vyzkoušela. Díky členství v TAB se můžete některými z nich inspirovat. A nejen to – kombinace osobního koučinku s pravidelnými zasedáními podnikatelských boardů vám pomohou získat důležité informace a těžit z nejrůznějších zkušeností dalších členů vašeho boardu.