Jak efektivně řídit cash flow vaší firmy

Jak efektivně řídit cash flow vaší firmy

Za více jak 30 let fungování konceptu The Alternative Board jsme se setkali s mnoha majiteli firem, kteří se v průběhu svého podnikání potýkali s problémy s cash flow. Správné řízení vašeho cash flow vám může pomoci připravit se na sezónní výpadky vašeho byznysu, plánovat financování vašich investic a poskytnout vám celkový pocit kontroly nad náročným aspektem vašeho podnikání.

Zde jsou některé z osvědčených postupů, které se při efektivním řízení cash flow ukázaly jako ty nejlépe fungující.

Jaké problémy s cash flow mohou nastat?

Většina majitelů firem, kteří pečlivě sledují, kolik finančních prostředků mají k dispozici v určitém časovém období, například měsíc, má silnější základ pro udržení pozitivního cash flow po celý rok.

I když však tok peněz ve své firmě bedlivě sledujete, můžete zjistit, že se stále potýkáte s problémy. Vidíme to nejčastěji u majitelů firem působících o oborech, která zažívají v určitých částech roku rušnější období, jako například stavebnictví, cestovní ruch nebo gastronomie. Odvětví služeb, kde je poptávka v určitých obdobích roku vyšší, mohou mít potíže s průměrováním ročního peněžního toku během měsíců, ve kterých nemají až tak velké přijmy.

Jak ho můžete zlepšit ?

  • Zlepšení vašeho cash flow je proces, který může vyžadovat úpravu vašeho fakturačního procesu. Analýza vaší ziskovosti, včetně kvality a cen vašich produktů nebo služeb, vám pomůže utáhnout volné konce. To platí zejména v případě, že budete v budoucnu hledat financování, protože škála vašich aktiv může být klíčová v době, kdy je peněžní tok omezený.
  • Při hledání způsobů, jak urychlit tok hotovosti, se majitelům firem vyplatí zavést postupné účtování. Progress billing vám umožňuje účtovat svým klientům postupně, nikoli jednu velkou částkou. Tato praxe zajišťuje, že peníze na váš účet budou přicházet neustále, po celou dobu práce na projektech vašich klientů. Tím se eliminuje čekací doba na platbu po dokončení projektu.
  • Pokud potřebujete získat hotovost rychle, můžete zvážit změnu platebních podmínek a nabídnout svým klientům pobídky pro alternativní způsoby okamžité platby. Jít může například o přímý vklad.
  • Výprodej zásob nebo leasing zařízení namísto jeho nákupu představuje životaschopnou možnost, díky níž můžete udržet zdravý peněžní tok.
  • Při plánování velkých nákupů a investic, myslete dopředu. Projekce peněžních toků vám pomůže naplánovat si potřeby financování předem.
  • Efektivní cash flow management jde ruku v ruce s efektivním řízením podniku. Udělejte si inventuru svých produktů a služeb. Ujistěte se , díky nastaveným cenám můžete dosáhnout marží, které potřebujete, abyste byli ziskoví.

Řízení cash flow může společnost absolutně oslabit, což vede k propouštění a nízké ziskovosti. Pokud však budete mít neustále přehled o peněžních tocích ve vaší firmě, můžete se vyhnout budoucím problémům a udržet si zisk po celý kalendářní rok.

Zajímá vás, jak řídí své cash flow další majitelé malých a středních firem? Mají nějaké rady a tipy, o které se s vámi mohou a chtějí podělit? Ano a pravidelně se schází v rámci podnikatelských boardů TAB. Připojit se k nim můžete i vy!