Plánování nového roku ve znamení „Návratu k normálu“

Plánování nového roku ve znamení „Návratu k normálu“

Pro mnoho podniků vypadá začátek roku 2022 velmi slibně. Vzhledem k relativně nízkému počtu případů COVID-19, čím dál větší proočkovanosti, znovuotevření průmyslových odvětví a celkovému nárůstu optimismu se konečně můžeme na něco těšit. Pokud jste již uprostřed plánování nového roku nebo jste ještě nezačali, zvažte několik důležitých věcí. Mějte na paměti, že ačkoli se věci vracejí do „normálu“, „normální“ bude ve skutečnosti vypadat zcela jinak než před pandemií.

Při plánování svého podnikání na rok 2022 vám doporučujeme vzít v úvahu následující témata:

Přehodnoťte své zásady

Pokud jste se nějakou dobu nedívali na zásady své společnosti, nyní je vhodná chvíle, abyste to udělali. Podívejte se jak na vaše personální zásady, tak na zásady týkající se zákazníků. Kromě zavádění změn týkajících se ochrany zdraví a bezpečnosti vašich zaměstnanců v souvislosti s COVID-19 se zamyslete i nad dalšími otázkami. Zejména pak nad tím, co uděláte pro to, aby se vaše firma stala atraktivnějším místem pro práci?

Získat kvalitní zaměstnance je v současné době pro řadu firem velmi složité. Společnosti musí přijmout změny, které budou reflektovat nové požadavky ze strany zaměstnanců a uchazečů o práci. Než přijmete jakákoli opatření, nestřílejte „naslepo“. Získejte, například prostřednictvím průzkumu, zpětnou vazbu od svých zaměstnanců. Pomůže vám vytvářet vaše nové zásady.

Investujte do svých zaměstnanců

Nyní více než kdy jindy jsou vaši zaměstnanci mízou vaší firmy. Aby si zaměstnavatelé udrželi a přilákali špičkové talenty, musí svým zaměstnancům poskytnout flexibilitu a podmínky, které hledají. Kromě tradičních výhod, jako jsou navýšení a bonusy, nyní mnoho společností nabízí flexibilní pracovní dobu, zvýšenou nebo neomezenou dovolenou a příležitosti k profesnímu rozvoji. I když možná nemůžete zaměstnancům nabídnout všechny tyto výhody, uvažujte nad tím, co je pro vaši firmu reálné a shoduje se s vašimi potřebami.

Podívejte se při plánování do minulosti

Na začátku a na vrcholu pandemie se většina podniků jednoduše snažila přežít. Nyní se situace pomalu začíná měnit, proto je třeba, abychom se zaměřili na růst. Aby pro vás plánování roku 2022 bylo v tomto ohledu snazší, vezměte si k ruce vaše čísla z doby před pandemií. Řada firem výsledky z této doby používá jako výchozí bod. Počítají totiž s tím, že rok 2022 bude více ve znamení „normálu“.

Vzhledem k aktuálním problémům globálního dodavatelského řetězce také doporučujeme diverzifikovat své prodejce a dodavatele a/nebo sadu produktů a služeb. To vám pomůže vyrovnat se s případnými zpožděními, která by mohla ovlivnit vaše podnikání. Možná se rozhodnete investovat do výzkumu a vývoje, abyste uvedli na trh nové produkty nebo služby a vytvořili úspěšnou cestu svému podnikání v nadcházejících letech.

Chcete-li, aby byl rok 2022 pro vás a vaši firmu rokem „návratu“, využijte všeho, co vám TAB Board přináší – pravidelná zasedání podnikatelských boardů i individuální schůzky s vaším koučem.

Kontaktujte nás ještě dnes, abychom vám pomohli naplánovat úspěšný rok 2022!