Váš strategický plán musí začít osobní vizí

Váš strategický plán musí začít osobní vizí

V soukromém podnikání není strategický plán firmy založen jen na předpokladu, že cílem a vizí společnosti je maximalizace zisku. Strategický plán vaší firmy musí začínat vašimi osobními cíli a vizí.

Problém rovnováhy mezi životním stylem a hybnou silou rostoucího podnikání je běžným dilematem majitelů soukromých firem.

Důkazem je i příběh jedné z našich členek, která vybudovala své podnikání z ničeho. Během tří let se jí podařilo dosáhnout obratu více jak 3 miliony dolarů ročně. Domů si jako majitelka firmy ročně odnášela přes 100 tisíc dolarů. Najala si konzultanta, který jí pomohl vypracovat plán strategického rozvoje firmy. Ten obsahoval seznam kroků nezbytných k tomu, aby společnost za pět let dosahovala ročně tržeb 15 milionů dolarů. Po splnění pětiletých cílů by pak společnost měla mít hodnotu převyšující 9 milionů dolarů.

O svůj strategický plán se podnikatelka podělila se svými kolegy na zasedání podnikatelského TAB Boardu, nebyla si totiž jistá ohledně cílů společnosti, které jsou v něm nastaveny. Ostatním členům svého TAB Boardu vysvětlila, že je velmi spokojená s penězi, které aktuálně vydělává. Chtěla pracovat méně času, ne více. Také do své firmy nechtěla přivést někoho zvenku, kdo by ji vedl. Nechtěla svůj čas trávit cestováním, které by bylo pro naplnění pětiletých cílů nezbytné. Členové jejího TAB Boardu jí poradili, že nejlepší cestou bude přepracovat strategický plán tak, aby v první řadě uspokojil její osobní vizi, cíle a plány. Revidovaný strategický plán vyústil v cíle, které spíše udržovaly, než zvyšovaly roční příjmy, snižovaly část provozních nákladů a umožňovaly jí věnovat společnosti méně času.

Při vytváření strategického plánu vaší společnosti proto neignorujte svou osobní vizi. Celá řada podnikatelů se dostala pod tlak způsobený růstem svých firem a neskončilo to dobře.

Čas pro sebe

Mnoho úspěšných majitelů firem, se kterými se setkáváme, říká, že kdyby měli začít podnikat znovu, vyčlenili by si více času pro sebe. Proto důležitou radou, kterou členové TAB Board získávají nejen od svých TAB facilitátorů, ale i od ostatních členů, je to, aby poznali co nejlépe sami sebe, dali si dohromady, jaké jsou jejich osobní vize, cíle a plány.

Proto, zjistěte, co vám dělá radost. Po tomto bodě budete schopni určit svou obchodní vizi, strategický plán a cíle, které vás a vaše podnikání nasměrují na cestu, která vám přinese nejen výsledky, ale i potěšení z podnikání.

Máte jasno ve svých osobních a podnikatelských cílech nebo byste ocenili pomoc s jejich nastavením? Nejste si jisti, zda vámi nastavený strategický plán vám poskytne prostor pro naplnění vašich cílů, a to nejen těch pracovních?

S tím vším vám mohou pomoci pravidelná zasedání podnikatelských boardů TAB a také osobní koučink s vašimi TAB Facilitátory.