4 kroky k vašemu efektivnímu podnikání

4 kroky k vašemu efektivnímu podnikání

Ať už bylo vaše podnikání pandemií COVID-19 ovlivněno pozitivně nebo negativně lze téměř se 100% jistotou říct, že není stejné jako na začátku loňského března. Uplynulý rok všem majitelům a ředitelům firem ukázal, jak důležité je mít připravený scénář fungování pro nenadálé situace, jakou koronavirová krize bezesporu je. A jak vidíme nejen u nás, stále ještě není čas na to je odložit. Podnikatelé totiž stále žijí v prostředí plném omezení a vládních opatření, které efektivnímu podnikání nepřeje. To však není důvod rezignovat na snahu rozvíjet svůj byznys, a právě efektivita všech vašich rozhodnutí je v tomto momentu klíčová.

Jak však na to? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou v budoucnosti lépe reagovat na změny, které váš byznys mohou potkat.

Přizpůsobte se změnám na trhu

Není pochyb o tom, že pandemie odhalila slabiny mnoha firem. Ačkoli některé podniky začaly s digitální transformací před COVID-19, řada dalších se k tomu teprve odhodlávala. Pro některé byla pak nastalá situace impulsem přikročit od uvažování o digitalizaci jejich podnikání k činům. Je jasné, že jste jako majitelé firem byli nuceni učinit nejrůznější změny, nastavit nové procesy, změnit strategii například co se komunikace s klienty týká. Bylo by chybou domnívat se, že až pandemie zmizí, vrátí se vše ke starým pořádkům. Proto nepřestávejte na započatých krocích dále pracovat. Vytvořte a rozvíjejte svůj tým, který bude dále projekt digitalizace spravovat a implementovat je do dalších procesů ve firmě. Do budoucna to pro vás může mnohdy znamenat výraznou výhodu před konkurencí. Díky efektivnímu řízení vaší firmy nebudete ztrácet čas ani enrgii.

Počítejte s alternativami

Pojem diverzifikace je pro všechny podnikatele důvěrně známý a téměř všichni ví, jak důležitá v byznysu je. A ukázalo se to i v době krize způsobené pandemií. Například v momentě, kdy došlo vlivem omezení fungování firem například k narušení dodávek od subdodavatelů. Tím trpěly často i stabilní výrobní podniky. Problémy s dodavateli mohou totiž ovlivnit jak vztah se zákazníky, tak i „cash-flow“ a nastavené procesy. Proto pokud došlo k narušení vašich dodavatelských řetězců, měli byste zvážit zabezpečení pomocí alternativních dodavatelů a dalších klíčových poskytovatelů. Vzhledem k tomu, že se inovace staly klíčovým faktorem pro přežití v podnikání, zapřemýšlejte o navázání vztahů s novými dodavateli, o nových obchodních partnerstvích nebo dokonce akvizicích konkurentů. I to vám může v případě další krize pomoci zvládnout situaci lépe – budete totiž připraveni.

Rychle reagujte na požadavky zákazníků

Majitelé firem se někdy mohou soustředit na rozvoj svých firem natolik, že zapomenou na lidi, kteří udržují jejich podnikání v chodu – na své zákazníky. Ruku na srdce, přežil by váš byznys uplynulé měsíce bez zákazníků a jejich loajality? Proto je zcela na místě doporučení, aby do budoucna byli vaši zákazníci jádrem každého vašeho obchodního rozhodnutí. Zvolíte-li prozákaznický přístup zajistíte, že hlasy vašich klientů budou slyšet a vy se jimi budete moci inspirovat. Pokud však své zákazníky opomenete vzít v úvahu, riskujete, že přejdou ke konkurenci. Nyní je navíc vhodný čas investovat do porozumění potřebám vašich zákazníků a podpořit inovace. Proto s nimi buďte v co nejčastějším kontaktu, zjistěte, co opravdu chtějí a potřebují.

Zůstaňte konkurenceschopní

Jakkoli tato pandemie byla obtížná, poskytla podnikům příležitost znovu se objevit a nastoupit cestu k efektivnímu fungování. Pokud chcete během této doby prosperovat, zaměřte se na zefektivnění vašeho provozu a hledání nových příležitostí. Zvažte sledování nových toků příjmů prostřednictvím nových produktů nebo služeb a podívejte se na nové způsoby fungování. Podniky, které uspějí nejvíce, budou ty, které využívají myšlení zaměřené na budoucnost. Zatímco mnoho podnikatelů přešlo na začátku pandemie do „režimu přežití“, nyní je čas tvořit dlouhodobé plány a nastavit cíle, kterých chcete dosáhnout.

Aby byl váš byznys v současné době úspěšný, musíte přemýšlet i o tom, jak reagovat na změny, jak být flexibilní, což znamená zamyslet se nad efektivitou vašeho podnikání. Nemusíte se na to připravovat sami. Obraťte se na TAB CZ a naše podnikatelské boardy a prodiskutujte s námi, jak vám dnes můžeme pomoci na cestě k efektivnímu fungování vašeho byznys!