Kdo jsou členové TAB Board? Rodinné firmy i exportéři

Kdo jsou členové TAB Board? Rodinné firmy i exportéři

Od poskytovatelů služeb, přes stavební firmy a obchodníky, až po výrobce. Tak pestrá je paleta oborů, ve kterých působí členové TAB Board v Česku a na Slovensku. Členská základna v těchto dvou státech se tak, co se rozmanitosti týká, nijak neliší od podnikatelských boardů v dalších zemích, kde je TAB Board aktivní.

Právě diverzita zajišťuje všem členům získat nezaujaté rady od ostatních podnikatelů v boardu, kteří často řešili podobné problémy. Pohled z jiného oboru může totiž majitelům firem odhalit nové cesty, kterými by se mohli vydat. Navíc tak snadněji dochází k naplnění principu, že si firmy v jednotlivých boardech nesmí navzájem konkurovat.

„Abychom zjistili, jak různorodí jsou členové TAB Board v Česku a na Slovensku, realizovali jsme tak mezi nimi průzkum zaměřený na jejich podnikání. Zajímalo nás nejen to, v jaké branži podnikají, ale například i velikost jejich firem. To nám totiž pomáhá nejen vytvořit si obrázek, kdo jsou naši členové, ale zároveň napoví, jak ještě lépe mohou naši facilitátoři se svými členy pracovat,“ vysvětluje Jana Škabradová , Operation Manager TAB Board CZ&SK.

Jací tedy jsou naši členové?

  • Téměř pětina členů TAB Board CZ&SK (19 %) podniká v oblasti IT, 16 % se zabývá poskytováním služeb v B2B sektoru a poradenství. Pro dalších 12 % je pak denním chlebem obchod. Podporu podnikatelských boardů vyhledávají však i majitelé malých a středních firem působících v takových oborech jako je stavebnictví, gastronomie nebo reality. Hojně zastoupeni jsou také výrobní podniky.
  • Více jak 30 % firem členů TAB Board se řadí do kategorie Střední firmy, když dosahují ročního obratu ve výši 25–50 mil. Kč. Podílu 23 % pak shodně získaly malé (s obratem 10,1-25 mil. Kč) a středně velké (50-100 mil. Kč) firmy. Více jak 17 % členských firem se řadí mezi mikrofirmy s ročním obratem nižším než 10 mil. Kč, zbylých 7 % členů pak tvoří velké firmy s obratem převyšujícím 100 mil. Kč.
  • Zhruba polovina členů (51 %) zaměstnává 11-50 lidí, do deseti lidí pak zaměstnává 43 % firem, jejichž majitelé se pravidelně setkávají na zasedáních boardů. Mezi členy najdeme i ty, kteří práci dávají více jak 50 lidem.
  • Mimo domácí český či slovenský exportuje své produkty či služby 33 % firem. Stejné množství členů v současné době řeší problematiku nástupnictví v jejich firmě. S tím souvisí i fakt, že více jak polovina členů TAB Board CZ&SK podniká společně s dalšími rodinnými příslušníky.

Jak z průzkumu vyplývá, podporu v podnikatelských TAB Boardech hledají a nachází firmy z nejrůznějších oborů, nejrůznějších velikostí. Faktem totiž je, že podnikatelé často řeší velmi podobná témata bez ohledu na velikost či zaměření jejich firem.

Chcete-li se i vy připojit k podnikatelské komunitě TAB Board a posunout svůj byznys vpřed, neváhejte nás kontaktovat. Ze zkušeností našich členů totiž víme, že podpora dalších úspěšných podnikatelů, se jim vyplácí.