Potřebujete obchodní radu? Na koho se obrátíte?

Potřebujete obchodní radu? Na koho se obrátíte?

Každý majitel firmy ocení, pokud se může s otázkami ohledně obchodu obrátit na někoho, komu důvěřuje. Diskuze o obchodních záležitostech v prostředí stejně smýšlejících lidí, nebo jen s jedním člověkem – zkušeným podnikatelem či poradcem, je obzvlášť užitečná při překonávání výzev, které podnikání přináší. Často se můžeme setkat s tím, že se vlastníci firem s prosbou o radu obrací na své nejbližší a přátele. Sdílení je naprosto v pořádku, ale je třeba mít na paměti, že tito rádcové nemusí mít stejný obchodní důvtip, jaký mají jiní podnikatelé.

Když hledáte radu nebo diskutujete o nových podnikatelských nápadech a výzvách, je nejlepší mluvit s lidmi, kteří chápou, čím procházíte a jaké „problémy“ řešíte.

Poradíme vám, jak najít správné osoby, s nimiž budete moci o své firmě diskutovat.


Najděte někoho, komu můžete věřit

Důvěra je jednou z nejdůležitějších věcí, a to v každém vztahu – obchodním i tom soukromém. Nalezení obchodního kouče, poradce nebo poradce, který rozumí tomu, čím si jako podnikatel procházíte, je klíčem k otevřené diskuzi o vašem byznysu. Musíte si být jistí jeho schopnostmi jako profesionála – jeho úspěchy a odbornými znalostmi stejně jako jeho schopností komunikovat a sdílet s vámi své názory. Především musíte být 100% přesvědčený o tom, že se jim můžete svěřit, že to, co se svým poradcem sdílíte, bude důvěrné.

Víc hlav, víc zkušeností, víc rad – žádná konkurence

Pokud vám spíše vyhovuje slyšet více názorů, mohou pro vás být tím pravým řešením poradní boardy, které vám poskytnou prostor pro sdílení nejrůznějších témat, která vás v podnikání zajímají. Majitelé menších firem nemají často příležitost probrat své záležitosti s velkou správní radou, díky níž by získali zpětnou vazbu na dění ve firmě a přijatá opatření. Právě pro ty jsou tak pravidelná setkávání boardů velkým přínosem.

Ze zkušeností víme, že na podnikatelských boardech panuje velmi dobrá atmosféra založená na důvěře a vzájemné podpoře. Díky členství v nich získáte totiž odpovědi na své otázky a problémy, se kterými se jiní podnikatelé již úspěšně vypořádali. Mohou vám tak předat své zkušenosti, které získali v praxi.

Správně vedený board zajišťuje rovné příležitosti pro každého jeho člena, je také garancí toho, že všechny informace, které na něm získáte, pochází z podnikatelského prostředí, obohatí váš byznys a pomohou vám růst. Společné zkušenosti v rámci boardů vám, jako majiteli firem, pomohou zjistit, že na své podnikání nejste sami. Zároveň vám mohou přinést nový pohled na záležitosti, jejichž řešení vám může připadat náročné.

Členství v boardech vám také nabízí příležitost, jak se naučit chovat odpovědně jak je svému vlastnímu byznysu, tak i k ostatním jeho členům a také k vašemu byznys kouči a poradci.

Jste to VY, kdo rozhoduje

Základem důležitých rozhodnutí ve vašem podnikání je váš instinkt ve spojení s vaší již dříve nabytou zkušeností. Setkání s poradci či na poradním boardu vám sice poskytnou jiný náhled na váš byznys, rady ohledně řešení problémů a inspiraci, jak a kam dále růst, ale nakonec jste to vy-majitel firmy, kdo musí nakonec učinit rozhodnutí a stát si za ním. Rady a informace zvenku vás mohou inspirovat, můžete si z nich vzít to, co se vám hodí a přijde vám pro vaše podnikání přínosné.

Chcete-li se stát součástí podnikatelského boardu a zároveň získat šanci využít individuálního koučinku zkušených profesionálů, není nic lehčího než se na nás obrátit a stát se součástí komunity TAB Board.