Podnikatelé, je čas dát hlavy dohromady

Podnikatelé, je čas dát hlavy dohromady

Teamwork

Jako majitel malé firmy jste na své cestě k úspěchu pravděpodobně zažili kromě řady úspěchů i mnoho neúspěchů. Jeden takový, a to jsme si v TAB Board jistí, jste jistě v průběhu tvorby strategických plánů pro rok 2020 nečekali. A to ten, že budeme čelit globální pandemii. Dnes již není pochyb o tom, že i na ten nejodolnější podnik bude mít současná situace obrovské ekonomické dopady.

Vzhledem k tomu, že celá řada firem se snaží najít jiné možnosti, než dočasně zastavit svůj provoz a propustit své zaměstnance, není nyní čas na to, aby museli v této době sami tápat nad řešením jejich momentálního stavu. Právě v tuto dobu je nezbytné, aby se podnikatelé spojili, sešli (i když zejména ve virtuálním prostoru) a společně si navzájem pomohli přežít. Společně mohou totiž přijít na způsoby, jak co nejefektivněji zajistit jejich další fungování, vymyslet plán na další rozvoj, aby se, až tomu okolnosti dovolí, opět nastartovali k růstu, který je dnes i přes veškeré snahy nás všech utlumen.

TAB Board vidíme 3 hlavní důvody, proč se právě v tuto chvíli spojit se svými kolegy z řad podnikatelů:

Strategie

Bez ohledu na to, v jakém průmyslovém odvětví působíte, existuje hodně věcí, které se lze naučit z toho, co dělají ostatní a co museli udělat v minulosti, aby přežili v obtížných ekonomických dobách. Spojením s dalšími vlastníky firem můžete porovnat svůj plán budoucího fungování vaší firmy a nalézt případná vylepšení nebo změny, které byste měli provést. Zvažte otázky, které nastínila například Kanadská obchodní komora:

  • Jaký je proces rozhodování v době krize?
  • Co patří mezi nejdůležitější služby, pozice a dovednosti potřebné pro udržení chodu vaší firmy?
  • Jaký je váš plán na zotavení vašeho podnikání?

Díky pečlivě zpracovanému plánu kontinuity vašeho podnikání zmírníte maximální počet rizik. Ve společnosti dalších zkušených podnikatelů můžete také prodiskutovat další problémy, kterým čelí vaše firma, bez ohledu na to, že se týkají COVID-19 nebo ne, a zjistit, jak ostatní překonali podobné situace.

Podpora

Kromě poskytování strategické podpory je také důležité mít na paměti, že ačkoli máme firmu, která se drží nad vodou, jsme stále „jen“ lidé. Nedávná zpráva Kanadské asociace duševního zdraví zjistila, že 62 % majitelů podniků cítí depresi jednou týdně. Oslovte své blízké, kolegy, zaměstnance a obchodní partnery a ujistěte se, že v tuto chvíli také pečují o své duševní zdraví.

Není jednoduché dělat tvrdá obchodní rozhodnutí, jako je uzavření provozu nebo propouštění zaměstnanců. Jako klíčoví tvůrci těchto rozhodnutí můžete čerpat podporu v rámci boardu od lidí, kteří čelí podobným problémům.

Sdílení

Komplikace a narušení běžného chodu firmy jsou nepochybně způsobeny situací okolo pandemie. Možná vám chybí zásoby, lidé, nebo se vám nedaří řádně fungovat kvůli problémům u odběratelů, dodavatelů či třeba úřadů. Pokud však máte přístup k nějakým zdrojům, z nichž může mít prospěch celá společnost, nebo alespoň její část, rozhodněte se je sdílet. Teď není čas být chamtivý.

Jak vidíte, můžeme v této době nejistoty udělat mnoho pro vzájemnou podporu. Jako majitelé podniků hrajeme klíčovou roli při podpoře ekonomiky a je na nás, abychom se spojili a spolupracovali. Pokud máte zájem sdílet a získávat rady od dalších kolegů z boardu a profesionálního byznys kouče, ještě dnes se na nás obraťte a staňte se členem TAB Board. S TAB Board totiž nejste na podnikání sami.